close

Het belang van SSL-certificaten

Het belang van SSL-certificaten

Beveiliging van websites is tegenwoordig van essentieel belang. Aan de ene kant omdat er steeds meer virussen en hackers actief zijn die veel schade kunnen toebrengen aan je website, aan de andere kant omdat de online handel (e-commerce) explosief groeit en de belangen van gebruikers (klanten) beschermd moeten worden. De Nederlandse wet verplicht e-commerce ondernemers om de gegevensuitwisseling met klanten te beveiligen via zgn. SSL-certificaten. Maar wat is precies het belang van SSL-certificaten?

SSL-certificaten worden verstrekt door zgn. Certificerende Autoriteiten. Het certificaat van de meeste vertrouwde autoriteiten zoals Global Sign en Comodo is ‘voorgeprogrammeerd’ in browsers zoals Chrome, Firefox en Internet Explorer. Gebruik je een certificaat van een minder vertrouwde autoriteit, dan verschijnt er in de browser een waarschuwing. Veel mensen die dit zien, zullen op dit punt afhaken. Het is dus van groot belang om een SSL-certificaat bij een vertrouwde autoriteit aan te vragen.

Encryptie

SSL (Secure Socket Layer) is een beveiligingsmethode die zorgt dat kritische gegevens zoals namen, telefoonnummers, adressen en creditcard nummers versleuteld worden. Daardoor kunnen de gegevens alleen gelezen worden door degenen voor wie ze bestemd zijn. De meest directe manier om te zien of een (deel van een) site met SSL beveiligd is, is door de URL (het webadres) te bekijken; Bij een beveiligde verbinding staat er ‘https://’ ipv ‘http://’. Meestal staat er ook nog een plaatje van een hangslot voor.

Authenticatie

Je wilt er zeker van zijn dat (klant)informatie op jouw website naar de juiste server wordt verstuurd. Met je SSL-certificaat krijgt je ook een server certificaat, dat garandeert dat de leverancier van het SSL-certificaat betrouwbaar is. Je klanten kunnen beide documenten bekijken en zo vaststellen dat hun informatie veilig is en dat een bepaalde webpagina ook echt van jou is. Essentieel om hun een vertrouwen te winnen!

Online betalen

Om online betalingen met creditcards via je site mogelijk te maken, eist de overkoepelende creditcard organisatie dat je een SSL-certificaat met 128-bit encryptie hebt. Daarmee staat vast dat je identiteit gewaarborgd is en dat de gegevens voldoende beveiligd zijn.

Bescherming tegen phishing

Phishing is een manier om via nepsites aan gegevens van klanten te komen. Met behulp van e-mails en links worden klanten verleid om creditcard gegevens achter te laten. Gelukkig is het praktisch onmogelijk voor de makers van dit soort nepsites om een SSL-certificaat te krijgen.

Klantvertrouwen

Het verkrijgen van een SSL-certificaat kost tijd en geld, maar is de investering meer dan waard. Steeds meer mensen kopen online, maar ook steeds meer mensen zijn zich bewust van de risico’s en willen alleen zaken doen met websites die gegarandeerd veilig zijn.

Als ondernemer weet je ongetwijfeld hoe belangrijk het is om het vertrouwen van je klanten te winnen. Met een SSL-certificaat laat je zien dat je hun privacy en veiligheid serieus neemt. Je kunt dit prominent op je website demonstreren door het plaatsen van SSL-zegels.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page