• Print
close

Wat zijn WHOIS gegevens?

Wat zijn WHOIS gegevens?

Alle domeinnamen die worden geregistreerd worden opgeslagen in een whois (spreek uit ‘hoe is’) database. Aan elke domeinnaam ter wereld zijn whois-gegevens gekoppeld. Deze gegevens bepalen wie de houder is van de domeinnaam en ze kunnen door iedereen opgevraagd worden. Dankzij het whois protocol kan iedereen, het is dus openbaar, de gegevens over een domeinnaam achterhalen. Er is alleen een query (verzoek) nodig aan de database om de juiste gegevens boven water te krijgen.

Er zijn verschillende sites/databases beschikbaar waar je de whois-gegevens kunt opvragen. In een whois staan meestal de naam en contactgegevens van de eigenaar, de provider en nameservers van de DNS-servers. Traditioneel werden whois-zoekopdrachten gedaan met een command line-programma , maar tegenwoordig zijn er ook veel websites die deze service bieden.

Inhoud WHOIS

De inhoud van de WHOIS informatie bij een domeinnaam geeft in eerste instantie aan wat de status is van de domeinnaam. Zo kan een domeinnaam bijvoorbeeld nog vrij, onttrokken aan registratie, actief of inactief zijn. Ook kun je in de WHOIS-gegevens terugzien of een domein in quarantaine staat. Daarnaast wordt er afhankelijk van de extensie de naam en contactgegevens van de eigenaar getoond.

Verplicht

Het opslaan van de gegevens van een registratie is verplicht. Deze gegevens moeten beschikbaar zijn om te kunnen achterhalen wie er verantwoordelijk is voor een site. Op het moment dat er bijvoorbeeld illegale praktijken zich afspelen op een site is het eenvoudig om de persoon of organisatie te achterhalen die achter die domeinnaam zit. Lastig is dat de whois databases land georiënteerd zijn. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om in een database alle extensies van een enkele domeinnaam op te vragen. Voor .nl-domeinnamen is bijvoorbeeld een andere whois ter beschikking dan voor .be-domeinnamen. Voor het Nederlandse domein kun je om de whois gegevens van een .nl-domeinnaam terecht op de site van de SIDN.

Verborgen

Als klanten om wat voor reden dan ook niet openbaar gelinkt willen worden aan een domeinnaam dan kunnen in sommige gevallen de persoonsgegevens verborgen worden. Voor de Nederlandse domeinnamen moet dan een schriftelijk verzoek ingediend worden bij SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). Zij beoordeelt dan of de reden om de gegevens te verbergen gegrond is. Er zijn enkele domeinen waar het mogelijk is een dergelijke ID-protect aan te vragen. Met deze bescherming worden de WHOIS gegevens voor publieke databases afgeschermd. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden. Voor het laten

afschermen van uw adresgegevens in de besloten WHOIS database, komt u alleen in aanmerking wanneer u zwaarwegende gronden heeft. Goede voorbeelden zijn een domeinnaam met betrekking van een blijf-van-mijn-lijf-huis, een aanvraag van een lid van het koningshuis of een aanvraag van een onderneming die omgaat met (ex)gedetineerden. Het is mogelijk om de whois gegevens altijd up-to-date houden door ze één keer in de zoveel tijd op te vragen. Mochten er dan wijzigingen zijn dan kun je dit doorgeven aan je provider en die kan het dan makkelijk voor jou aanpassen.

Spam

Een van de nadelen van de openbare whois database is is dat er bedrijven zijn die via de whois persoonsgegevens achterhalen om vervolgens reclame te versturen. Slimme programmeurs schrijven software om de voor hen van belang zijnde gegevens uit de database te halen. Op deze wijze komen ze er achter dat genoemde emailadressen bijvoorbeeld ook daadwerkelijk actief zijn. Dus als u zich afvraagt hoe het toch kan dat u emails krijgt van wildvreemden met allerlei ongewenste reclame dat weet u nu hoe dat werkt.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page