close

Wat is hosting en waarom heb ik het nodig?

Wat is hosting en waarom heb ik het nodig?

Hosting is het huren van een opslag, rekenkracht en geheugen van een server (dat is een hele sterke computer) die over het algemeen staat opgesteld in een rekencentrum (datacenter) en welke is verbonden met het internet. Het woord host betekent in het engels gastheer. De hostingprovider is dan ook daadwerkelijk de gastheer van uw website. De operator van het datacenter zorgt ervoor dat websites en e-mail onder alle omstandigheden blijven werken door optimale beveiliging te leveren, backups te kunnen maken, regelmatig updates uit te voeren en de verbindingen dermate te optimaliseren dat alle websites snel en efficiënt draaien.

Hostingprovider

Een hostingprovider is nodig wanneer je een website wilt gaan opzetten of wilt e-mailen met een eigen domeinnaam. Door het uploaden (versturen van bestanden naar onze server) van je website wordt een website bereikbaar voor iedereen. Wanneer je een eigen domeinnaam hebt waarmee je wilt e-mailen heb je ook hosting nodig. E-mails die naar jouw e-mailadres worden verzonden, worden opgeslagen op de servers van je hostingprovider.

Glazenwasser

Om duidelijk te maken waarom hosting nodig is gaat de vergelijking met een glazenwasser op. Thuis heeft u een glazenwasser terwijl u toch ook gewoon zelf de ramen kunt wassen. Met betrekking tot hosting geldt min of meer hetzelfde. U heeft thuis of op kantoor een PC met internetverbinding en daar kunnen bezoekers van uw site in principe ook gewoon gebruik van maken. Echter, uw glazenwasser heeft de ervaring, doet het sneller, doet het beter, heeft de juiste spullen en is waarschijnlijk om die reden dus ook goedkoper dan wanneer je het zelf doet. Ter vergelijk, het is niet eenvoudig om uw website van een huis pc te hosten. Uw pc moet altijd aan staan, dag en nacht. Ook zult u waarschijnlijk een ruimere verbinding met uw provider moeten aanschaffen en niet onbelangrijk, uw pc moet goed beveiligd worden, beter dan met de huis tuin en keuken programma’s die u nu gebruikt.

Hosting

Om er zeker van te zijn dat een website optimaal bereikbaar is de keuze voor een hostingprovider niet moeilijk meer. Omdat hostingbedrijven grote aantallen websites tegelijkertijd in de lucht houden, kunnen ze de kosten voor opslag, beveiliging, personeel, verbindingen, verzekering over meer klanten verdelen. Met andere woorden, meer zekerheid tegen lagere kosten.

Maatwerk

Wat veel voorkomt is dat klanten specifieke eisen en wensen hebben ten aanzien van hun hosting. Daarom leveren veel hostingproviders ook pakketten op maat, zo kunnen sites die grote aantallen bezoekers trekken door de hostingprovider op een aparte server worden

gezet. Tenslotte is er binnen de organisatie van de hostingprovider veel technische kennis aanwezig. Mocht er zich onverhoopt een storing voordoen, dan kan het probleem meestal snel worden opgelost. Voor veel bedrijven die een site laten hosten is dit een belangrijk gegeven; zij hoeven niet zelf de technische kennis in huis te halen die nodig is om over een bedrijfszekere website te kunnen beschikken.

Soorten hosting

Hostingdiensten worden in meerdere varianten aangeboden. De meest bekende zijn virtual hosting, dedicated hosting en co-location. Bij virtual hosting huurt u schijfruimte op een server van een hostingprovider. De server deelt u met andere klanten. De ruimte die u huurt kunt u gebruiken voor e-mail en het plaatsen van uw website. Voor kleinere websites is virtual hosting een verstandige keuze. Dit type hosting is ook geschikt voor websites die als niet-bedrijfskritisch worden beschouwd. Het voordeel van virtual hosting is dat de kosten laag blijven, terwijl u toch gebruik kunt maken van professionele voorzieningen.

Dedicated hosting

Bij dedicated hosting wordt de (bedrijfs) website geplaatst op een server van de hostingprovider, maar in vergelijk met virtual hosting deelt u de server niet met andere klanten, maar heeft u een eigen server tot uw beschikking. Dit type hosting wordt vaak gekozen door bedrijven die geen eigen technische dienst hebben om het onderhoud en beheer van de server te verzorgen, maar wél hoge eisen stellen aan de bereikbaarheid van hun website. Als u een druk bezochte of bedrijfskritische site hebt is dedicated hosting een goede keuze.

Co-location

Bij co-located hosting huurt een bedrijf een plek in een datacenter plaatst daar vervolgens zijn eigen servers in. Op deze wijze houden ze het beheer in eigen hand, de hostingprovider biedt de ruimte en de internetverbinding. Co-located hosting wordt vaak gekozen door bedrijven die een eigen technische dienst hebben, maar niet over de juiste omgeving beschikken om een server te plaatsen.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page