Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is vergelijkbaar met een huisadres. Adressen zorgen ervoor dat mensen en bedrijven waar ook ter wereld vindbaar zijn. Op het internet gaat het er niet anders aan toe. Om een website te kunnen vinden, heeft u het adres van die site nodig. Met dit verschil dat een adres op het internet een domeinnaam wordt genoemd.
IP nummers
Het probleem is alleen dat de adressen op het internet in feite bestaan uit nummers. IP nummers worden die genoemd. Een IP-adres bestaat standaard uit 4 blokken met cijfers tussen de 0 en 255 (182.163.16.220 bijvoorbeeld). Alle computers en servers op het internet zijn met elkaar verbonden via deze nummers. De IP nummers corresponderen allemaal met een domeinnaam. Wanneer u bijvoorbeeld marktplaats.nl intypt in uw browser dan maakt u computer verbinding met het IP nummer van de server van marktplaats.
DNS
Het ligt voor de hand dat computers zeer goed overweg kunnen met cijfers, in ieder geval beter dan mensen. Om nu toch mensen in staat te stellen eenvoudig informatie op te zoeken op het internet zijn alle IP nummers verbonden aan een domeinnaam. Met andere woorden, een domeinnaam is dus een leesbaar, goed te onthouden en vindbaar internetadres dat verbonden is aan een IP nummer. Dit is ook de reden dat het Domain Name System (DNS) is ontwikkeld. Een DNS server vertaalt een domeinnaam die in een browser wordt ingetikt in een IP-adres.
Opbouw
Een domeinnaam bestaat altijd uit een aantal vaste onderdelen. Het eerste is een naamgedeelte (ook wel Second Level Domain of SLD genoemd) en een extensie (een Toplevel Domein of TLD). In de domeinnaam marktplaats.nl is ‘marktplaats’ de naam, en ‘.nl’ de extensie. Het volledige adres van een website dat in de browser vermeld staat, bijvoorbeeld http://www.marktplaats.nl wordt een URL (uniform resource locator) genoemd. Deze URL is de volledige naam van een adres naar een pagina, bestand of programma op internet. De URL hoeft niet altijd naar een website te leiden, ook ftp://ftp.abcd.com/dtl/win64/ws_ftkjs.exe is een voorbeeld van een URL.
Subdomein
Er bestaan ook subdomeinen, een voorbeeld daarvan is ‘voorbeeld.marktplaats.nl’. Deze bestaan uit twee woorden (of lettercombinaties) en een extensie gescheiden door twee punten. Dit wordt niet beschouwd als een nieuwe domeinnaam, het is onderdeel van het hoofddomein. Subdomeinen worden vaak ingezet om te kunnen verwijzen naar een bepaald onderdeel van een website.
Hosting
Naast het versturen van e-mail kunt u een domeinnaam ook gebruiken voor het opzetten van een zelfstandige website. Of u nu particulier bent of bedrijfsmatig actief bent, er is altijd een goede reden om een eigen site te beginnen. U kunt bijvoorbeeld een persoonlijke pagina maken waar u uw vakantiefoto’s op zet, of een website inrichten voor de lokale voetbalvereniging. Bedrijven kunnen sites onder meer gebruiken voor klantenwerving en de promotie van hun producten.
Als u een website wilt beginnen, zult u een webhostingbedrijf moeten inschakelen dat ervoor zorgt dat de site toegankelijk wordt via internet. Webhosting is het door een externe partij beschikbaar stellen van ruimte (data) op een webserver. Een webserver is een specifiek daarvoor ingerichte computer die uitsluitend gericht is op het uitvoeren van internet toepassingen. Om zijn taken optimaal uit te kunnen voeren is een server is 24 uur per dag verbonden met internet. Daarvoor staan een server meestal opgesteld in een datacenter.
Registratie
Zowel particulieren als bedrijven kunnen een domeinnaam registreren. Het aanvragen van een domeinnaam doe je bij een registrar. Inmiddels zijn er alleen in Nederland al meer dan 1500 actief. De registrar is een soort agent die officieel is aangesteld door de SIDN (of DNS België in het geval van een .be-domein) om registraties te doen. Een registratie kost jaarlijks een vast bedrag, reken op een bedrag rond de 15 euro per jaar.