• Print
close

Wat is DNS?

Wat is DNS?

Iedereen die gebruik maakt van het internet, of dat nu is tijdens het surfen op uw laptop, wanneer u een email verstuurd of wanneer u een app op uw telefoon raadpleegt, maakt gebruik van het DNS systeem. DNS staat voor Domain Name System, een belangrijke term op internet. Alle op het internet aangesloten computers hebben een eigen identiteit, die wordt gevormd door een IP nummer. IP staat voor Internet Protocol en zo’n IP nummer ziet er als volgt uit: 62.69.175.109. Op het moment dat u dit nummer intypt in uw browser komt u terecht op de site van Nu.nl.

Telefoonboek

Het DNS is begin jaren ’90 in het leven geroepen omdat het onmogelijk is om dergelijke nummers te onthouden. In een tijd dat mensen hun pincode al niet kunnen onthouden is dat niet meer dan logisch. Wat het DNS systeem doet is simpelweg het vertalen van het IP nummer naar een domeinnaam. Het is vergelijkbaar met een ouderwets telefoonboek. Ook dat koppelt namen en nummers aan elkaar. Op deze wijze is het eenvoudig om het adres van een site te onthouden, of zoekopdrachten in Google uit te voeren.

Name server

Het DNS systeem is dus een enorme, wereldwijde database van domeinen die op hiërarchische wijze zijn opgebouwd. De nameserver is de computer die de daadwerkelijke vertaalslag uitvoer. De meeste providers hebben een primary (eerste) name server en een secondary (tweede) name server, het is ook mogelijk dat een provider meer dan twee nameservers heeft. Nameservers hebben dus een belangrijke functie, zonder hen functioneert het internet niet zoals we dat nu gewend zijn.

Provider

Het Domain Name System bestaat wereldwijd uit een groot aantal nameservers. Elke server is verantwoordelijk voor een bepaald gebied. Het komt erop neer dat wanneer je een domeinnaam intypt in je adresbalk de browser verbinding gaat maken met de primary nameserver. Voor particuliere gebruikers is dit bijna altijd de name server van je internetprovider (KPN, Ziggo, etc.). Als gebruiker ben je overigens niet verplicht verbonden met de nameserver van je provider. Je kunt in je eigen computer zelf instellen van welke DNS server je gebruik wilt maken. Google heeft er ook een, deze is te vinden op IP nummer 8.8.8.8.
Grappig feit is dat technisch gezien de domeinnaam van achter naar voren wordt gelezen. Dus de website nl.nu.www is de site van nieuwssite nu.nl. Dit komt omdat de name server eerst moet weten naar welk country code domein hij moet kijken. Net als bij telefoonnummers vertelt het eerste nummer naar welk land/regio je belt.

Update

Omdat er alleen in de VS al meer dan 8000 domeinen per dag bijkomen, voert de nameserver regelmatig een update uit (DNS-update), zodat hij weet waar de domeinnamen te vinden zijn. Deze informatie wordt opgeslagen en zodoende weet hij direct welke server verantwoordelijk is voor een domeinnaam. Als je een domeinnaam opvraagt, zal de nameserver een IP-nummer als reactie geven. De name server geeft dit nummer dan door aan de provider en zo weet hij waar hij de domeinnaam kan vinden. De webserver laat nu de pagina zien in je. Het hele proces duurt niet meer dan een aantal miliseconden. Uiteraard is dit grotendeels afhankelijk van de bandbreedte die je tot je beschikking hebt. Een Domein Naam Systeem onthoudt de informatie voor een paar dagen, als er vervolgens weer een nieuwe aanvraag voor die domeinnaam is, doet hij een update.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page