close

Hoe zet ik mijn domeinnaam online?

Hoe zet ik mijn domeinnaam online?

Er zijn diverse softwarepakketten beschikbaar waarmee professionele websites kunnen worden gebouwd. Als u graag via een site met uw klanten of vrienden wilt communiceren, een dergelijk pakket hebt aangeschaft en de site is klaar dan is het zaak om deze ook ‘online’ te gaan zetten. Uw website op internet zetten is eigenlijk niets anders dan het kopiëren van uw site bestanden naar een stuk server- of schijfruimte dat u van uw hosting provider huurt.

Domein

Zonder maatregelen is uw website op internet alleen maar te vinden onder een nummer, het zogenaamde IP-adres. Een nummer dat bestaat uit een dermate groot aantal cijfers dat niet veel mensen in staat zullen zijn dit te onthouden. Mensen zijn beter in staat een naam te onthouden dan een nummer. Vandaar dat aan ieder IP adres een dat op internet bekend is, een feitelijke naam hangt. Een naamkaartje dat we domeinnaam noemen en eruit ziet als www.marktplaats.nl.

Om een website ook daadwerkelijk online te krijgen is daarom een aantal dingen nodig. Om te beginnen een domeinnaam. Verzin een domeinnaam, kijk of deze beschikbaar is, vraag ‘m aan en laat deze vastleggen en koppelen aan uw website door uw hosting provider. Dat uw website via een hosting provider bekeken kan worden op het internet is natuurlijk prachtig. Maar eigenlijk niet heel handig wanneer diezelfde website niet gevonden kan worden.

Uniek

Twee dezelfde domeinnamen bestaan niet, elke domeinnaam moet uniek zijn. Dit kan betekenen dat de door u verzonnen naam voor uw website al eerder door iemand anders verzonnen en in gebruik genomen is. In dergelijke gevallen zult u dan een andere naam voor uw website moeten verzinnen. Het is dan ook verstandig na te denken over meerdere mogelijke namen voor uw website. Controleren of de door u verzonnen domeinnaam nog beschikbaar is, het vastleggen van de domeinnaam en het in gebruik nemen ervan kan ook door een hosting provider verzorgt worden.

FTP

Naast een domeinnaam is ook een FTP (file transfer protocol) programma nodig net als een hostingpakket. FTP betekent File Transfer Protocol oftewel bestandsoverdracht protocol. Via een dergelijk programma is het mogelijk verbinding te maken met een webserver en bestanden naar een webserver te kopiëren. Er zijn op internet veel gratis dan wel betaalde FTP programma’s beschikbaar.

Hosting

Hosting is het beschikbaar stellen van schijfruimte op een server door een externe partij. Bedrijven die simpel gezegd schijfruimte verhuren zodat uw website zichtbaar wordt op

internet, worden hosting providers genoemd. Deze providers hebben allemaal de beschikking over een flink aantal professionele servers die via snelle verbindingen zijn gekoppeld aan het internet. Om uw website op internet te tonen hebt u de beschikking nodig over een computer die via internet met een webbrowser te benaderen is. Zodat uw website ook daadwerkelijk kan worden getoond aan de wereld. Een computer die via internet te benaderen is met webbrowser wordt een webserver genoemd. En zodra een website zich op een webserver bevindt, dan is de website online.

Cloudsystemen

Met de opkomst van de cloud, het niet lokaal (eigen computer) maar op afstand (via internet) opslaan en bewerken van gegevens, is de laatste jaren ook een nieuwe groep CMS systemen (content management systemen) beschikbaar gekomen. Deze werken zonder FTP, je werkt als het ware in je eigen site op afstand. Voorbeelden van dergelijk systemen zijn Weebly en Joomla. Grote voordeel van deze systemen is dat ze over het algemeen niet duur zijn, werken op basis van WYSIWYG (what you see is what you get) en zeer gebruiksvriendelijk zijn.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page