Hoe beheer ik mijn domeinnaam?
Met de komst van het internet zijn domeinnamen enorm belangrijk geworden. Voor het introduceren of bewerken van een merknaam is het internet vandaag de dag simpelweg onmisbaar. De markt voor domeinnamen ontwikkelt zich razendsnel en vraagt een proactieve en serieuze benadering. Timing en zorgvuldigheid zijn essentieel. Een partij die bijvoorbeeld de domeinnaam ‘merknaam.nl’ beheert, kan er achter komen dat inmiddels ook de Duitse markt voor hen interessant is. Als dan blijkt de ‘merknaan.de’ al door een ander is geregistreerd kan dat een vervelende verassing zijn. Daarom moet het makkelijk zijn om snel nieuwe domeinnamen aan te kunnen maken, maar even makkelijk om snel oude domeinnamen weer te kunnen opheffen.
Verlengen en opzeggen
Het beheer van een domeinnaam kan een aantal dingen betekenen. Een daarvan is verlengen, want het gebruik van een domeinnaam is niet voor altijd. Dat betekent dat de aanvrager voor een bepaalde periode het exclusieve gebruiksrecht van de naam krijgt. De betreffende persoon wordt dus niet de eigenaar van de domeinnaam. Na een periode van 1 of 2 jaar kan de registratie worden verlengd. De meeste internetproviders doen dit overigens automatisch. Maar houders van domeinnamen kunnen hun gebruiksrecht natuurlijk ook verkopen of simpelweg niet verlengen. Het heeft niet veel zin om honderden namen te hebben die je niet meer gebruikt maar waar je wel voor betaald.
Nameservers wijzigen
Om DNS gegevens aan te passen is het nodig om bij uw provider een mutatie DNS aan te vragen. De mutatie van de DNS is gratis aan te vragen bij uw domeinregistratie. Om een geregistreerde domeinnaam op uw eigen DNS-server te beheren, vraagt u eenmalig een ‘Mutatie nameservers’ aan. Hiermee worden de nameservers van de betreffende domeinnaam gewijzigd, zodat deze voortaan naar uw eigen DNS-server verwijzen. Het muteren van nameservers is vooral bedoeld voor bedrijven die veel domeinnamen (voor klanten) beheren, maar zelf niet in staat zijn rechtstreeks domeinnamen te registreren.
Beheerportal
De meeste hostingbedrijven bieden tegenwoordig een eigen online omgeving waar je zelf de meeste beheerstaken kunt uitvoeren. Te denken valt dan aan het aanpassen van de contactpersonen die toegang hebben tot de domeinnaamgegevens, de mogelijkheid om diverse instellingen in het systeem te doen, privacy- en diefstal bescherming in- of uit te schakelen, het opvragen van verhuiscodes of het hele hosting pakket te wijzigen. Meestal worden de gegevens real time doorgevoerd waarna ze binnen 24 uur wereldwijd zijn aangepast. Wat ook veel voorkomt is dat websites moeten worden doorgelinkt naar andere sites of dat emailverkeer anders gerouteerd moet worden. Al deze zaken moeten allemaal
beheerd worden. Tot slot hebben de meeste van deze portals ook de mogelijkheid om facturen in te zien of contact op te nemen met de helpdesk.