close

Het ontstaan van de .NL domeinnaam

Het ontstaan van de .NL domeinnaam

De historie van het .nl domein begint op 25 april 1986. Piet Beertema van het Centrum voor Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam ontvangt op die dag een e-mail me de mededeling dat het CWI officieel toegang heeft gekregen tot NSF-net, een academisch computernetwerk dat later uitgroeit tot het wereldwijde internet.

Vastloper

Beertema is op dat moment werkzaam als systeembeheerder van het CWI. In de Europese onderzoeks- en onderwijswereld wordt vanaf begin jaren tachtig al gecommuniceerd via e- mail over een Unix-netwerk. Het grote nadeel van het systeem is dat de registratie van de
25.000 aangesloten computers was geregeld via een unieke naam bestaande uit zeven letters en cijfers. Dat leidde tot eigendomskwesties wanneer gebruikers eenzelfde naam of nummer wilde gebruiken. Toen rond 1985 het systeem vastliep, is Beertema gaan kijken hoe in de Verenigde Staten dit probleem werd aangepakt. Zo kwam hij erachter dat al in 1984 een standaard voor domeinnamen was bedacht, welke regelde dat ieder land zijn eigen naamgeving kon gaan regelen. Beertema was zo slim om direct het .nl -topleveldomein aan te vragen voor Nederland. De aanvraag werd verassend snel gehonoreerd en .nl was geboren. Een week later was de eerste .nl domeinnaam een feit: cwi.nl. Grappig feit is dat .nl het eerste country code top level domein werd dat aan een instantie buiten de USA werd uitgegeven.

Toegang tot internet

Het CWI lukt het na jarenlange voorbereidingen om in 1988 toegang te krijgen tot het, destijds nog voornamelijk Amerikaanse, internet dankzij hun goede contacten in de netwerkwereld. Het CWI was toen al het centrale knooppunt binnen het Europese netwerk EU-net. De Amerikaanse internetpionier Rick Adams was de belangrijkste CWI contactpersoon bij NSF-net. Daarna duurde het niet lang of ook andere academische en onderzoeksinstellingen in Nederland en de rest van Europa werden aangesloten. Ook het Nederlandse SURF-net speelde hierbij een belangrijke rol. Door zijn pionierende activiteiten werd het CWI een belangrijk netwerkknooppunt tussen Europa en de VS. Nog altijd loopt een deel van het Europese internetverkeer via het Amsterdam Science Park, waar ook het CWI is gevestigd. Dit verkeer loopt via de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX).

Start SIDN

In 1996 wordt het beheer van de .nl-domeinregistarie overgedragen aan SIDN. Beertema is betrokken bij de oprichting van die stichting. Terugkijkend zegt hij: ‘Ik vind dat de .nl- domeinregistratie goed is geregeld. Het .nl-domein scoort al jaren hoog in de lijst van veiligste topdomeinen’. Hij stelt daarnaast dat de verdeling van de .nl-domeinen eerlijk is geregeld: ‘In sommige landen is de verdeling van domeinen een zaak van het postbedrijf van de staat. Als je daarnaast kijkt naar een land als China, dan hadden die wel meer dan 10

miljoen registraties kunnen hebben op hun landendomein. De overheid heeft echter de regels van het gebruik van het Chinese ‘.cn’ aangescherpt voor gebruikers buiten China.’

Betalen

Vanaf 1 april 1996 moet een registrar (deelnemer) de SIDN betalen voor een domeinregistratie, tot die tijd was domeinregistratie gratis. Registrars betalen de SIDN voor het onderhouden van de domeinen op basis van kostendekking en de registrars concurreren onderling. De deelnemers leveren de domeinen vervolgens aan de eindgebruikers. De kosten voor de eindgebruiker van het houden van een domeinnaam varieren tussen de 10 en de 15 euro per jaar.

Particulieren

Sinds 2003 kunnen ook particulieren een .nl-domeinnaam registreren. De meeste registraties van domeinnamen, zeventig procent, zijn echter voor zakelijk gebruik. De IT- en reclamebranche zijn de sectoren met de meeste domeinnamen. Uit onderzoek van SIDN bleek in 2006 dat aan 62 procent van de .nl-domeinnamen een website is gekoppeld. De ontwikkeling van het aantal .nl domeinen is stormachtig. In 1996 waren het er 9600, in 1998 56 duizend, in 2004 1,3 miljoen. Anno 2016 zijn er ca. 5.5 miljoen domeinnamen geregistreerd.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page